Zamyšlení nad dvěma dotazy v diskuzích

18.10.2012 12:38

Zabrousily jsme na FaceBooku do jedné diskuzní skupiny o potkanech. Hned dva nejnovější dotazy zněly podobně:

"chtěla jsem se zeptat snesou se dva kluci v jedné kleci?"

"Snesou se dvě potkanice když jedný jsou dva roky???"

Na oba dotazy neexistuje přesná odpověď.

I přes dlouholeté snahy o osvětu si stále spousta lidí myslí, že dva potkani se nesnesou. Častý argument je, že "měli předtím křečky a ti se jim spolu prali". Kde se bere souvislost mezi sociálním založením dvou různých živočišných druhů, nám dodnes není jasné. Vždy, když se chystáte pořídit si zvíře, se kterým nemáte zkušenosti, je třeba k němu přistupovat jako ke zvířeti, se kterým nemáte zkušenosti. Každý nový jazyk se taky musíte učit od začátku a mít doma kočku vás nevybaví zkušenostmi pro péči o psa, o tom se asi nikdo přít nebude.

Před časem jsme se ale setkaly s názorem některých chovatelů potkanů v Německu, že se potkaní samci spolu nesnesou a potkaního samce je možné zařadit jedině po kastraci do smečky samic. Prý to bývá častou praxí v útulcích. Kde se vzal tento názor, nevíme. Samozřejmě, existují samci, kteří se s jinými nesnesou, ale ti jsou v menšině a u většiny lidí žijí kluci ve spokojených smečkách.

Samci se od samic liší tím, že mají výraznější hierarchii. Každý nový dospělý jedinec vyvolá nutnost vyjasnit si pozici a stává se, že prostě nezapadne.

V druhém dotazu je zmíněno, že jedna z potkanic má dva roky. Předpokládáme, že momentálně žije sama - jestli ale sama i vyrostla, toť otázka. Majitelka by si chtěla vzít samici z útulku - což často rovná se potkan s neznámou minulostí. Pokud obě samice předtím žily ve společností jiných potkanů, záleží už pak na jejich vzájemných sympatiích. Pokud se slečna rozhodne vzít si potkanku z útulku, držíme jí palce, aby se holky "sčuchly".

Existují i nesocializovaní potkani, které do smečky zařadit nelze vůbec bez ohledu na pohlaví. Bývá to proto, že žili od cca pěti týdnů do dospělosti sami a jednoduše se nenaučili žít s ostatními potkany. Může se stát, že se vám takový potkan vyklube z útulkáře, kterého jste si vzali domů. Taky se může stát, že si domů přivezete dosud o samotě žijící samici a ta se bez problémů zařadí do smečky.

Sečteno a podtrženo, svět není jednoduchý, I vám lidem, kteří jste bezesporu sociální živočichové, se občas stane, že nemůžete svého spolubydlícího ani cejtit.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode